MODELAREA PREDICTIVA A DINAMICII SISTEMULUI URBAN BUCURESTI SI QUANTIFICAREA IMPACTULUI FACTORILOR ANTROPOGENI SI CLIMATICI DIN DATE DE TELEDETECTIE SATELITARA SI BIO-GEOFIZICE IN-SITU
Rezumat



    Proiectul vizeaza :  - dezvoltarea modelarii predictive ca instrument de evaluare a impactului factorilor de stress antropogeni si climatici asupra sistemelor urbane cu aplicatie pentru zona metropolitana Bucuresti, prin analiza schimbarilor spatio-temporale  de mediu la nivel local , regional si in context global la scara Romaniei;
                              - cuantificarea parametrilor biogeofizici specifici mediului urban din datele de masura in-situ  si cele de teledetectie  satelitara (multispectrale, multitezolutie si multitemporale) , integrarea lor in baze de date de intrare in modelele spectrale, climatice, statistice si fizice dezvoltate ca metode analitice necesare modelarii proceselor urbane.

    Proiectul va furniza o evaluare comprehensiva a  evolutiei sistemului urban si periurban Bucuresti cu predictia schimbarilor de mediu si a  dinamicii spatio -temporale a utilizarii/acoperirii terenurilor. pentru analiza modificarilor majore din ultimii 30 de ani, cercetarea se va baza pe extractia parametrilor biogeofizici din seriile - timp de date satelitare de teledetectie (LANDSAT MSS, TM, ETM, NOAA AVHRR, MODIS, SAR, IKONOS si QUICKBIRD) .

    Pentru evaluarea starii curente si a tendintelor in urmatorii 50 de ani datorita forcingurilor climatice si antropogene , se vor valida si dezvolta algoritmi si modele regionale spectrale/climatice/ecologice.

    Proiectul va furniza metode avansate integrate de evaluare a impactelor de mediu urban, predictia structurilor urbane in ecosisteme perturbate , explorarea masurilor pentru restaurarea integritatii ecosistemului urban. Astfel de cercetari sunt de mare actualitate in contextul schimbarilor si incalzirii globale, fiind utile in definirea strategiilor de conservare si restaurare a mediului urban.

    Caracterul inovativ al proiectului se reflecta in sinergia  noilor tehnologii geospatiale cu geofizica si stiintele naturii in studiile de analiza a impactului, in vederea unui management stiintific sustinut prin politicile de mediu si factorii decizionali.